Rodinný obývací pokoj a jídelna

Datum: září - prosinec 2016

Partner: QL interier, DiamondDesign

Rodinný dům v Brně je úzký a hluboký. Celý prostor navíc člení a komplikuje středové schodiště ve tvaru "U". Mladá rodina se třemi dětmi mne oslovila, abych jim pomohla vyřešit interiér v návaznosti na životní změny změny - děti dostanou každé svůj pokoj a rodiče se přesouvají do obývacího pokoje.

Primárním požadavkem proto byla rozkládací pohovka na každodenní spaní. Tu jsme vybrali od společnosti Polstrin. Její rozměry a umístění pak odstatrtovaly další práci s dispozicí celého prostoru. Mezi dalšími požadavky byl dostatek úložných prostor, dvě pracovní místa pro rodiče, jídelna se stávajícím jídelním stolem. Zůstává stávající kuchyňská linka, která projde jen kosmetickými úpravami.

Vzhledem k tomu, že jsem musela pracovat se stávajícím vybavením, jeho materiálem a barevností, zvolila jsem nový nábytek v neutrální bílé. Členění prostoru přímo vybízelo, aby byla využitá stěna na celou hloubku domu. Tak vznikla kompaktní úložná sestava, která propojuje obě ramena půdorysu ve tvaru "U". V obývácí části je v ní dostatek úložných prostor, televize a eletronika. Plynule přechází v pracovní místa a u kuchyňské části  tvoří niku pro jídelní stůl. Na kolmé úložné sestavě je umístěn kávovar.

Pohovka je krytá za rohem, což v případě rozložení a nocování poskytuje více soukromí. Pro další oddělení od zbytku prostoru jsem navrhla posuvnou skleněnou stěnu s tištěným motivem.