Byt z počátku 20.století v novém

Datum: duben - září 2016

Partner: Bednář interiér - nábytek; Ondra Kopeček - podlaha; p. Pospíchal - rekonstrukce; TON; Diamond Design - zastínění; fotky Bára Grünwaldová

Byt v domě z počátku 20.století v Brně jsem navrhovala pro mladou ženu. Jasno bylo v tom, že návrh bude ctít krásný prostor s vysokými stropy a pokusíme se zachránit co nejvíce z původního bytu. Konceptem se stala kombinace starého a nového, nadčasovost, neotřelost s hravými a barevnými akcenty.

Byt  prošel celkovou rekonstrukcí – měnila se dispozice, přesouvala kuchyň i koupelna. Podařilo se zachovat původní okna, bohužel dveře již po dřívějších necitlivých zásazích původní nebyly. Díky skvělé práci pana podlaháře Ondry Kopečka v pokojích zůstala původní parketová podlaha (přeskládaná, broušená a ošetřená olejem). Z původní dispozice 2+1 se stalo vzdušné a co nejvíce otevřené 3+kk.

Společný obytný prostor musel skloubit funkci kuchyně, jídelny, relaxační části i nutnosti úložných prostor. Vysoké stropy a zajímavé původní řešení oken nám umožnili zvolit podélnou dispozici kuchyně a úložných prostor na míru, kde centrem celého prostoru je jídelní stůl. Jsem moc ráda, že jsme se shodly na barevnosti i při výběru židlí – co kus to ikona české značky TON. Do prostoru jsem umístila i variabilní pohovku, ke které je možno přisunout i další rohový díl ze „čtecího koutu“. Barva nábytku je neutrální, doplněná výraznou černou a akcentovaná červenou a žlutou na židlích a doplňcích. Vše jsem volila tak, aby vynikla nádherně zrenovovaná podlaha. Za precizní provedení nábytku na míru patří dík opět firmě Bednář interier. 

Rozměry ložnice  ustoupily nově vzniklé koupelně, ale pro pohodlnou postel a šatní skříň byl prostor dostačující.

Koupelna není z největších, ale i tak se nám dispozičně vešel prostorný sprchový kout (1200x900), pračka, sušička i úložné prostory.

Poslední místnost slouží jako příležitostný hostinský a dětský pokoj, zdobí jej originální nástěnná malba a je zde umístěno i pracovní místo pro slečnu majitelku. V této místnosti a chodbě byla původní podlaha zdevastovaná, proto jsem zvolila celoplošné PVC s jemným dekorem.